‘Wat doet het hele halve blue team hier?!’

DDoS OefeningCybercriminelen en andere kwaadwillenden proberen voortdurend om onze digitale samenleving te ontwrichten. Dit doen ze onder andere door een DDoS aanval (Distributed Denial-of-Service) uit te voeren op de online diensten. Bij een DDoS-aanval wordt er vanuit een netwerk van computers in een keer een massale hoeveelheid data naar een server gestuurd. Doordat de servers deze informatie niet kunnen verwerken gaan ze tijdelijk offline of zijn ze slecht bereikbaar.

En hoe zorg je dat je hier zo goed mogelijk tegen bestand bent? Bijvoorbeeld door samen te oefenen! En dat deden de leden van de Nationale Anti-DDoS-coalitie tijdens hun DDoS-oefening in Apeldoorn. De hele nacht was het Red Team druk bezig om het Blue Team aan te vallen. Het Blue Team was druk om mitigerende maatregelen te nemen tegen de aanvallen. De teams zitten apart van elkaar, omdat ze niet met elkaar mogen communiceren. De organisator van de oefening was dan ook verbijsterd toen een deel van het Blue Team ineens aan de andere kant van de gang stond: ‘Wat doet het hele halve blue team hier?!‘ Al met al kijkt de coalitie terug op een geslaagde oefening!

De Anti-DDoS-Coalitie is een samenwerkingsverband tegen DDoS-aanvallen. Het samenwerkingsverband bestaat uit organisaties waaronder overheden, internetproviders, internet exchanges, academische instanties, non-profitorganisaties en banken. De coalitie heeft als doel om DDoS vanuit verschillende hoeken te onderzoeken en bestrijden.

Delen:
LinkedIn
Twitter